Składniki:
Dynia – ok. 800 g (ja użyłam odmiany Hokkaido)
Ryż – 300 g (użyłam typ do risotto – arborrio)
Cebula szalotka – 3 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Kabanos z chili – 100-120 g
Masło – 50 g
Parmezan – do posypania
Bulion – 500 ml
Majeranek – do smaku
Lubczyk – do smaku
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Dynię obieramy i kroimy na niewielką kostkę. W kostkę kroimy też szalotki i kabanosy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kabanosy chwilę podsmażamy na suchej patelni i odkładamy na bok. Na tą samą patelnię dajemy odrobinę masła i szklimy szalotkę. Następnie dodajemy czosnek i dynię. Chwilę podsmażamy i dodajemy ryż. Całość chwilę smażymy, przekładamy do garnka a następnie dolewamy bulion. Gotujemy do miękkości, pamiętając o mieszaniu, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a gdy wszystko będzie miękkie dodajemy podsmażone wcześniej kabanosy. Na końcu dodajemy trochę masła i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem. Smacznego!