Składniki:
Ciasto
Mąka – 200 g
Masło – 130 g
Żółtko – 2 szt.
Śmietana 18% – 1 łyżka
Sól – szczypta
Nadzienie
Szynka – 100 g
Ser żółty – 80 g
Suszone pomidory – 100 g
Bazylia – 5 gałązek
Czosnek – 1 duży ząbek
Słonecznik – 2 łyżki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Parmezan – 3 łyżki
Dodatkowo
Jajka – 1 szt. – do posmarowania
Czarny sezam – do posypania (niekoniecznie)
Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, każdą owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy go z czosnkiem, listkami bazylii, 3 łyżkami parmezanu, odsączonymi z oliwy pomidorami, 3-4 łyżkami oliwy z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty, każdy smarujemy pesto, wzdłuż jednego szerszego boku rozkładamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rulon i kroimy na ukośne kawałki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.