Składniki
CIASTO
Mąka – 3 szkl.
Masło – 1 kostka
Cukier puder – 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Kakao – 3 łyżki
Żółtko – 2 szt.
MASA SEROWA
Ser biały – 1,25 kg
Jajka – 10 szt.
Masło – 1 kostka
Cukier – 2 szkl.
Budyń waniliowy – 1 opakowanie
Cukier waniliowy – 2 łyżki
Sok z cytryny – z 1 szt.
CIASTO
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, kakao, masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
MASA SEROWA
Twaróg mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując, następnie twaróg, budyń (proszek) i sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia – lubię wysokie ciasto więc użyłam kwadratowej blachy o boku 25 cm. Następnie 2/3 ciasta wykładamy spód i boki blachy, wylewamy masę serową, a na górę palcami rwiemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po tym czasie sernik pozostawiamy na ok. 15 min w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem i zajadać 🙂