Składniki:
Ser biały – 1 kg – może być gotowy mielony
Jajka – 7 szt.
Budyń waniliowy – 1 opakowanie
Cukier puder – 1 szkl.
Kasza manna – 1 łyżka
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Kandyzowana skórka cytrynowa – 2 łyżki
Suszona żurawina – 100 g
Mąka – 1 łyżka
Sól – szczypta
Cukier puder – do posypania
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmielony biały ser – mieszamy, dodajemy budyń waniliowy i kaszę mannę – całość dokładnie miksujemy. Żurawinę dobrze odsączamy, mieszamy z łyżką mąki i razem z kandyzowaną skórką cytrynową dodajemy do ciasta . Na samym końcu masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Tortownicę lub kwadratową blachę o boku 26/28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 70 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na godzinkę w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.