Składniki:
Filet śledziowy solony – 1 szt.
Jajka – 3/4 szt. ugotowanego na twardo
Cebula – 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę
Ogórek konserwowy – 2 łyżki drobno pokrojonego w kostkę
Naleśnik – 1 szt.
Majonez – 2 łyżki
Cukier puder – 1/2 płaskiej łyżki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Fileta śledziowego moczymy w zimnej wodzie – do momentu pozbycia się nadmiaru soli (według naszego smaku – ja moczę ok. 1,5 godz. – lubię dość słone). Wymoczonego śledzia kładziemy na naleśniku (bliżej dołu), na nim układamy pokrojone na ćwiartki jajko na twardo – w pewnej odległości od siebie, tak by po pokrojeniu naleśnika na 3 części, w każdej znajdowała się ćwiartka jajka. Naleśnik rolujemy i kroimy na 3 kawałki. Układamy na półmisku.
Pokrojone w kostkę ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy cukier puder, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę układamy na górze naleśnika.
Naleśniki (6-7 szt.)
Naleśniki do śledzia robimy na słono. Miksuję szklankę mąki z 1/2 szkl. mleka i 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, z dodatkiem jajka, soli, pieprzu, kurkumy i ziół prowansalskich.