Składniki:
Filet śledziowy solony – 500 g
Cebula – 2 szt.
Świeży imbir – 4 cm kawałek
Tymianek – świeży – kilka gałązek
Ocet – 100 ml
Oliwa – 100 ml
Woda – 600 ml
Goździki – 8 szt.
Anyż – 1 gwiazdka
Ziele angielskie – 7 szt.
Pieprz ziarnisty – 7 szt.
Liść laurowy – 3 szt.
Kolendra – nasiona – 1 łyżeczka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Cukier – 1 łyżka
Sól – 1 łyżeczka
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy tak długo aż pozbędą się nadmiaru soli (1-2 godz. – wszystko zależy od naszego smaku). Cebulę kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Zagotowujemy wodę, ocet, oliwę, cukier, imbir, goździki, anyż, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, liście laurowe, cebulę, cynamon i sól. Następnie studzimy.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, układamy w słoiku przekładając gałązkami tymianku, zalewamy marynatą. Odstawiamy na 24 godz. do lodówki.