Składniki:
Filet śledziowy solony – 500 g
Cebula czerwona – 2 szt.
Cytryna – 2 szt.
Olej – do zalania śledzi
Majonez – 1 szkl.
Rozmaryn – 1 gałązka
Natka pietruszki – kilka gałązek
Jabłko – 1 szt.
Ogórki kiszone – 2-3 szt.
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy do momentu aż pozbędziemy się nadmiaru soli. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Odsączone z wody śledzie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i układamy w misce na przemian z warstwami cebuli i cytryny. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Rozmaryn i natkę pietruszki drobno siekamy. Umyte i obrane ze skórki jabłko oraz ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1/3 siekanych ziół, pieprz, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny oraz olejem. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałe miksujemy i mieszamy razem z majonezem, doprawiając do smaku sokiem z 1/2 cytryny, solą i pieprzem.
Śledzie osączamy z oleju, nakładamy na półmisek razem z cebulą, polewamy sosem majonezowym, posypujemy salsą z jabłka i ogórków. Ozdabiamy natką pietruszki.