Składniki:
Biała fasola – w puszce lub półtorej szklanki ugotowanej fasoli
Cebula – 1 szt. (duża)
Jabłko – 1 szt.
Liść laurowy – 2 szt.
Ziele angielskie – 2 szt.
Ziarno jałowca – 1 szt.
Goździki – 1 szt.
Majeranek – 1/3 łyżeczki
Tymianek – 1/4 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Olej – do podsmażenia
Sos sojowy – do smaku
Woda – zimna – 1/4 szkl.
Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju – na wolnym ogniu – dodając liście laurowe, ziele angielskie, goździk i ziarno jałowca. Smażymy, mieszając, aż cebulka będzie złota, a jabłka zaczną się rozpadać. Wyciągamy i wyrzucamy przyprawy.
Fasolę z puszki odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy razem z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu, dodając 1/4 szkl. wody. Dodajemy podsmażoną cebulę i jabłko, całość miksujemy krótko na wolnych obrotach (żeby blender nie zmiksował ich na gładką pastę). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub kawałkami tortilli.