Składniki
Mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g
Pomidory z puszki – 2 puszki
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Cebula – 1 szt.
Marchew – 1 szt.
Por – biała część – 1 szt. (mały)
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 2-3 łyżki
Wino czerwone wytrawne – 125 ml
Oregano – do smaku
Bazylia – do smaku
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Cukier – szczypta
Makaron – spaghetti – 400 g
Parmezan – tarty – do posypania
Obraną marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę, por na półplasterki, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchew i por, dokładając cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zbrązowieje. Całość podlewamy winem, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, bazylię, oregano, szczyptę cukru, sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.