Składniki
Makaron spagetti – 400 g
Filet z kurczaka – 2 pojedyncze
Jarmuż – 100 g
Migdały – 80 g – siekanych
Czosnek – 2 ząbki
Rzodkiewka – 2 szt.
Oliwa z oliwek – 100 ml
Parmezan – 80 g + do posypania
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Kurkuma – do smaku
Ostra papryka – do smaku
Jarmuż myjemy w zimnej wodzie, a następnie parzymy wrzątkiem i ponownie przelewamy zimną wodą. Jeżeli mamy jarmuż z łodygami, odrywamy je – ja poszłam na łatwiznę i kupiłam już bez łodyg, w kawałkach. Liście miksujemy blenderem razem z migdałami, obranymi ząbkami czosnku, pokrojoną na kawałki rzodkiewką, sokiem z cytryny i 80 g parmezanu. Stopniowo dolewamy 100 ml oliwy z oliwek. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.
Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i kurkumą i pieczemy na patelni grillowej.
Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, wykładamy na talerz, układamy grillowanego kurczaka i posypujemy tartym parmezanem.