Składniki:
Biszkopt
Jajka – 5 szt.
Mąka pszenna – 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana – 1/2 szkl.
Cukier – 3/4 szkl.
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Masa jabłkowa
Jabłko – 5 szt. (duże)
Galaretka cytrynowa – 3 opakowania
Woda – 700 ml
Krem budyniowy
Mleko – 500 ml
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Mąka pszenna – 1 łyżka
Masło lub margaryna – 200 g
Cukier – 1/2 szkl.
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Prażony kokos
Wiórki kokosowe – 150 g
Masło lub margaryna – 100 g
Cukier – 4 łyżki
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na prostokątną blachę (moja ma wymiar 22×37) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czekam aż wystygnie.
Zostawiamy do ostudzenia.
Masa jabłkowa
Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach. Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.
Krem budyniowy
Mąki rozprowadzamy w 125 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i chwilę gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, studzimy. Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Krem wykładamy na masę jabłkową.
Prażony kokos
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kokos. Rumienimy na złoto , a następnie posypujemy ciasto.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.