Składniki:
Karczek – 500 g
Kiełbasa – 500 g
Cebula – 4 szt.
Cukinia – 1 szt. (mała)
Pieczarki – kilka sztuk małych lub średnich przekrojonych na połówki
Czerwona papryka – 1 szt.
Żółta papryka – 1 szt.
Przyprawa do grilla pikantna – do smaku
MARYNATA DO KARCZKU
Oliwa – 100 ml
Sól – 1/2 łyżeczki
Czosnek – 4 posiekane ząbki
Pieprz – 1/2 łyżeczki
Lubczyk – 1 łyżeczka
Chili – 1/4 łyżeczki
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1/2 łyżeczki
MARYNATA
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Karczek kroimy na plastry, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
SZASZŁYKI
Zamarynowane mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, kiełbasę na grube plastry, umyte papryki w średnią kostkę, cebulę w talarki, cukinię ze skórą w plastry. Pieczarki czyścimy i jeśli są małe zostawiamy w całości, jeśli większe przekrawamy na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijamy wszystkie skladniki naprzemiennie – według uznania. Całość posypujemy pikantną przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu do zrumienienia, przewracając od czasu do czasu, by wszystkie strony równo się upiekły.