Składniki:
Udka kurczaka – 4 szt.
Zioła prowansalskie – 1 łyżka
Tymianek – 1 łyżka
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – 1/2 łyżeczki
Słodka papryka – 1/2 łyżki
Rozmaryn – świeży – 4 gałązki
Ziemniaki – 1 kg
Cebula – mała – 200 g
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Kmin rzymski – 2 łyżki
Curry – 1/2 łyżeczki
Pomidorki koktajlowe – 200 g
Oliwki zielone – lub czarne – 150g
Zioła prowansalskie, tymianek, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę mieszamy i dokładnie nacieramy umyte i osuszone udka. Odstawiamy na 30 minut. Przekładamy na natłuszczoną blachę do pieczenia, na górę każdego kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, a ziemniaki (obrane) np. na ósemki. Warzywa doprawiamy do smaku solą, kminem rzymskim i curry, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Po podpieczeniu udek (30 min.), dokładamy do nich warzywa z boku i pieczemy kolejne 45-50 minut, pamiętając o polewaniu mięsa wytworzonym tłuszczem. Czas pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości udek. Czasem potrzeba więcej czasu, a czasem mniej – moje były dość spore, więc piekłam je długo.Skórka udek musi być chrupiąca i brązowa. 15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do warzyw pomidorki koktajlowe i oliwki, mieszając je z ziemniakami.