Składniki:
Mąka pszenna – 260 g
Cukier – 130 g
Ciemne piwo – 160 ml
Olej – 180 ml
Miód – 160 ml
Kakao – 2 łyżki
Soda oczyszczona – 1 i 1/4 łyżeczki
Imbir w proszku – 2 i 1/4 łyżeczki
Biały pieprz – 1/4 łyżeczki
Cynamon – 1 łyżeczka
Jajka – 2 szt.
Polewa czekoladowa – 1 opakowanie
Piwo zagotowujemy i lekko studzimy. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, białym pieprzem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę dwa całe jajka z cukrem. Ciągle miksując dolewamy płynny miód oraz olej. Stopniowo dosypujemy wymieszane sypkie produkty a na końcu piwo. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową (domowej roboty lub gotową).