Składniki
Cukinia – 2 szt. (małe)
Ziemniaki – 6 szt. (niedużych)
Jajka – 3 szt.
Mleko – 1/2 szkl.
Śmietana do zup i sosów 18% – 1/2 szkl.
Ser żółty – 150 g
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1 łyżeczka (czubata)
Oliwa – do posmarowania
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki (ze skórką). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim naprzemian plasterki cukinii i ziemniaków. Podana w przepisie ilość jest orientacyjna – wszystko zależy od wielkości warzyw. Ważne, by cukinia była mała.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i jajka. Ubijamy do połączenia skladników. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie mieszamy i zalewamy ziemniaki z cukinią.
Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.