Składniki:
Szpinak – świeży – 1 kg
Czosnek – 2 ząbki
Płatki migdałowe – 50 g
Masło – 1 łyżka
Mąka – 1 łyżka
Rosół warzywny – 1/2 szkl.
Śmietana 30% – 150 g
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Pieprz kajeński – do smaku
Sól – do smaku
Ser żółty – tarty – 100 g
Szpinak starannie płuczemy w wodzie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy świeży szpinak przez 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w sitku do ocieknięcia.
Formę żaroodoporną smarujemy tłuszczem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy połową prażonych migdałów.
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i zasmażamy ją na złoty kolor. Intensywnie mieszając dodajemy rosół i śmietankę. Sos gotujemy około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przyprawiamy sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Mieszamy z tartym żółtym serem. Szpinak polewamy sosem i posypujemy resztką płatków migdałowych. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego!