Składniki:
Ziemniaki – 8 szt. (duże)
Olej – do pieczenia
Ser biały – 500 g
Jogurt grecki – 340 g
Śmietana – gęsta – 3-4 łyżki
Czosnek – 4 ząbki
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Bazylia suszona – 3/4 łyżeczki
Zioła prowansalskie – do posypania ziemniaków
Oregano – 3/4 łyżeczki
Suszone pomidory – 1 łyżka (niekoniecznie – może być papryka mielona)
Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół. Każdy układamy na kawałku folii aluminiowej, polewamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą. Zawijamy folię, pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do miękkości).
Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, śmietanę, kurkumę, oregano, bazylię, suszone pomidory (nie z oliwy, suszone rozdrobnione) lub paprykę, sól, pieprz do smaku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, polewamy upieczone ziemniaki. Możemy posypać świeżą zieleniną.