Składniki:
Oliwki zielone – 350 g (można wymieszać pół na pół z czarnymi)
Mascarpone – 250 g
Czosnek – 1 ząbek
Bulion – 500 ml
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Paluszki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Parmezan – tarty
Sól – grubo mielona
Czarny sezam – do posypania
Jajka – 1 szt. – do posmarowania
Zupa
Oliwki przelewamy ze słoika na sitko, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości). Dolewamy 700 ml gorącej wody, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z paluchami francuskimi.
Francuskie paluszki
Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze – jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).